Når talen falder på navigation

I daglig tale omtales vores lille vejviser som GPS. Det er ligesom kilo og mobil: Vi associerer det med noget andet end det egentlig er. Vi ved hvad vi mener, når det bliver sagt. Men som vi jo egentlig mener “Kilo gram” og “Mobil telefon” så er GPS jo blot et system. Det er ikke den enhed vi sætter i bilen, på cyklen.

GPS behøver ikke nødvendigvis være den enhed vi navigerer efter, når vi er ude at køre. GPS står for “Global Positioning System” og er egentlig både satellitter, signaler og enheder der kan modtage og sende signalerne i GPS systemet. Ud over navigatorer (vejviser med GPS-modtager, landkort, vejledende stemme m.v. fra Garmin, Tomtom, Navigon m.fl.) findes der også enheder i systemet der kan sende vores- eller tings aktuelle position så andre kan følge os eller vi selv kan følge tingen, der findes “armbånds-enheder” som man kan benytte til at vise ens hastighed m.v. når man løber.

Men vi er dovne, er vi 🙂 Jo, det er lettere at sige “GPS”, “kilo” og “mobil”.

One thought on “Når talen falder på navigation”

  1. Ja, det er sandt.

    Der findes mange pudsige udtryk. For eksempel ville min lillebror (med en vis portion stolthed i stemmen) fortælle, at han er ved at restaurere en Chevrolet Camaro fra ’67. Men vores mor ville sikkert fortælle, at han har en amerikaner i garagen.

    En volvo er ikke en svensker. En mercedes er ikke en tysker. Ikke i daglig tale, forstås. Men en amerikaner, det er en amerikaner. Og i den rette kontekst, er vi ikke i tvivl om, at det er bilen og ikke et menneske med et amerikansk statsborgerskab, vi taler om.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.