Garmin Edge 605 cykelcomputer på afveje

Jeg cykler en hel del og sommetider lange ture, så jeg ønskede mig en GPS-navigator til min cykel til at hjælpe mig med at finde vej. Jeg er mest til Tomtom GPS-navigatorer, og Tomtom har en GPS-navigator, Tomtom Rider, der kan tåle rystelserne og regnvejret, men den er temmelig dyr og egentlig beregnet til motorcykler.

Som alternativ kiggede jeg på Garmins modeller, der bl.a. omfatter sports-computere, Forerunner til at spænde på håndledet til løb, men som ikke har kort-visning, og Edge til at spænde på cyklen med by-kort. Begge typer optager forskellige bevægelses-statistikker som højde-ændringer, hastighed, accelleration og mange andre ting. De kan tåle regn og mindre stød.

Valget faldt på Garmins Edge 605. Edge 605 har en vejledende udsalgspris på 2.699,00 kr. Den er, i følge Garmin, “Din bedste træningsmakker, du kan holde overblikket over alle aspekter af din træning, for eksempel logge dine træningstider med distance, gennemsnitsfart og omgangstider.” Og det er rigtigt. Det er sjovt at kunne se sine træningsdata (eller bare hvor man har kørt), når man upload’er sine data til Garmins hjemmeside Garmin Connect

“Edge® 605 kan til enhver tid fungere som basal GPS-navigator og guide dig til en bestemt destination eller hjælpe dig tilbage til dit udgangspunkt.”, skriver Garmin. Du bliver guided til din destination, men du kan altså godt komme ud for at det er ad adskellige omveje, afhængig af hvordan du instiller den. Indstillingen af den er sådan set ikke svær. Hvis man bare ved hvordan. Jeg indstillede den som jeg forestillede mig ville være korrekt, men der var ikke meget hjælp at hente

Den medfølgende vejledning (som, vel at mærke, er den “avancerede” version – modsat Lyn-opsætningen) beskriver hvert punkt i formen “I dette punkt kan du vælge mellem A og B”… punktum! F.eks.: “Indstilling for cykel og fodgænger: Rute præference – Indstil din ruteindstilling til Guidet, Følg vejen eller Direkte linje. Undgå: Vælges for at undgå grusveje.” Ikke noget med hvad man får ud af at vælge det ene frem for det andet, eller hvad det betyder.

Edge på omveje: Tja, med “Følg vejen” ville jeg forvente at en cykelcomputer leder mig ad vejene og stierne, og altså ikke ud på marken. Men når nu punktet er her, så kunne man godt få den fornemmelse. Jeg kørte ad Roskildevej/Hovedvejen og forventede således at blive ledt den korteste vej fra mit udgangspunkt, Tivoli i København til min destination, Hedehusene station i Hedehusene. Normalt er ruten lige ud ad Vesterbrogade/Roskildevej/Hovedvejen der går i forlængelse af hinanden. Ikke noget med at dreje ned ad andre veje. Kun de lige vej. Med Rute præference sat til dette punkt, bliver jeg ledt en stor omvej ad hver sidevej man kommer til. Og når jeg kører 27 kilometer, så er man vel ikke interesseret i mange omveje foruden ved.

Hvem kører på cykel i fugleflugtslinie: Hvis “Følg vejen” er lig med “Følg omvejen”, så må “Direkte Linje” da være det rigtige at vælge, for at komme den hurtigste og direkte vej. Men her får man ikke rute-anvisninger (“Drej til højre / vend om når det er muligt”) som man gør med “Følg vejen”, og ifølge kortet er det i direkte fugleflugtslinie, altså hen over marker og søer, og altså IKKE på vejen. Og hvem kører dog på cykel i fugleflugtslinie?

Garmins danske support er, i modsætning til Tomtoms support, heller ikke noget at råbe hurra for: Spørger man Garmins danske support om “Er der en teknisk- eller anden logisk forklaring på dette? Hvorfor vil den ikke følge Roskildevej?”, så får man svaret (citat): “Det er svært at svare på. Kan jeg få dig til at prøve at fjerne alt “ungå” og se om det giver et bedre resultat?” (undgå er “Undgå grusveje” og “Undgå store veje”, red.). Bedre bliver det ikke når man svarer tilbage at det ikke får Edge til at vise den direkte vej ad Roskildevej. Her svarer Garmins support: “Hvilken navigations for vælges – Følgvejen eller Direkte linje ? Det er svært for os at sige hvorfor en enhed vælger en måde at navigere på, frem for en anden.”.

Garmins Danske support har altså ikke noget bedre svar end “Prøv dig frem”. Det er fair nok at man ikke har et svar på hånden, men så burde man, som ordenlig supporter, undersøge sagen, evt. hos Garmins internationale support. Jeg har dog endnu ikke prøvet Garmins internationale support. Måske får man et mere brugbart svar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.