Følger man genbrugspladsmedarbejdernes formaninger for genbrug af plast, og kommunens svar til mig, stiller jeg mig selv en række spørgsmål, for at gøre det rigtigt.
Følger man skiltene på genbrugspladsen
Følger man skiltene på genbrugspladsen, fremgår det, at plast skal sorteres i blød og hård plast, med nogle eksempler på definitionerne hård og blød plast. Der står, at det skal være rent. Men hvad er blød plast og hvad er hård plast? Skal det være sterilt, rent eller må der være en kende skidt på?
Spørger man medarbejderne på pladsen
Jeg har spurgt flere pladsmedarbejdere. De fraråder brug af vand til rengøring, og jeg har fået den besked, at lidt skidt vil der jo altid være på.
En medarbejder forklarede mig, at det faktisk var meget vanskeligt at definere, hvad der er hård og blød plast. Hun havde selv netop været på kursus i det, ugen før, og gav mig også en lidt bedre definition (jeg husker ikke præcis ordlyden), men det viser sig, at dét, jeg ud fra skiltene vurderede som hård plast, i mange tilfælde betegnes blød plast. Kun en meget lille del af det plast, jeg sender på genbrug, er åbenbart hård plast. Så hvorfor så sortere det?
Spørger man kommunen
På spørgsmålet om korrekt sortering svarer kommunen:
Nej, det er slet ikke let og der er desværre ingen sort/hvid afklaring.
Genbrug af plast er fortsat på forsøgsbasis, da der ikke endnu er en egentlig 100% genanvendelse af plast og man forsøger sig frem med, hvordan og hvilket typer plast man kan genbruge.
Hvis du afleverer dit plast på ARGO´s genbrugspladser, så vil du deltage i de forsøg som ARGO foretager og derfor kan det også ændre sig fra dag til dag hvilket typer plast du kan aflevere og i forskellige kombinationer
Venlig hilsen
[Navn udeladt]
Affaldsmedarbejder
Veje og Grønne områder
Roskilde Kommune
Rådhusbuen 1
Postboks Postboks 100
4000 Roskilde